Ποιοι είμαστε

 Η ιστορία της περιοχής ανατολικά του Ηρακλείου είναι πλούσια ξεκινώντας από το επίνειο (λιμάνι) της Μινωικής Κνωσσού (περιοχή Κατσαμπάς), περνώντας από τους προσφυγικούς καταυλισμούς των Μικρασιατών Ελλήνων μετά την ανταλλαγή πληθυσμών (περιοχή Νέα Αλικαρνασσός) και φτάνοντας στη σημερινή εποχή των εργατικών κατοικιών, του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής Ηρακλείου.


Οι πολίτες που κατοικούν ανατολικά του Ηρακλείου έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Είναι βιοπαλαιστές της εργατικής τάξης που προσπαθούν να παρέχουν τα μέγιστα στις οικογένειες τους παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Η πλειοψηφία έχει προσφυγική καταγωγή από τις περιοχές της Μικρασίας. Ωστόσο στις μέρες μας είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της και να αφήσει το στίγμα της στην ιστορία της περιοχής.

Ως κύριος σκοπός τίθεται η ενεργητική εμπλοκή των μαθητών, να αποκτήσουν εμπειρία στις διαδικασίες εκπαιδευτικής έρευνας, να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής τους, να αξιοποιήσουν έμψυχο και άψυχο υλικό της περιοχής τους. Επίσης να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες συνεργασίας με συμμαθητές τους και μαθητές άλλων σχολείων για την οργάνωση των εργασιών τους και την παραγωγή έργου. Τέλος η δημιουργία ενός ιστολογίου ως διαδικτυακός χώρος αναφοράς, όπου οι εμπλεκόμενες ομάδες και φορείς θα χρησιμοποιούν ως μέσω δημοσίευσης των δράσεων/εκδηλώσεων τους και πληροφόρησης των Ηρακλειωτών.

Οι μαθητές μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης της ιστορίας τους και ανάπτυξης συνεργασιών με άτομα και φορείς αναπτύσσουν κριτική σκέψη και γίνονται υπεύθυνοι πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους όχι εθνικιστικά-σοβινιστικά αλλά εντάσσοντας στο μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της εξέλιξης της ιστορίας.

Στην αρχή του σχολικού έτους οργανώνονται σε κάθε σχολείο από μία ομάδα μαθητών. Ακολουθεί συνεργασία των υπευθύνων εκπαιδευτικών για να μοιράσουν αρμοδιότητες μεταξύ των ομάδων ως προς τις εργασίες που θα υλοποιήσουν και τις συνεργασίες που θα αναπτύξουν με τους κατά τόπους συλλόγους.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οργανώνει το κάθε σχολείο τις εργασίες που ανέλαβε (πχ ιστορική έρευνα, καταγραφή ιστορικών μνημείων, φωτογράφιση και μαγνητοσκόπηση τοπίων, προφορικών μαρτυριών κα). Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν και καθοδηγούν τους μαθητές τους και προγραμματίζουν τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων.

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων προκύπτει από την ενεργητική εμπλοκή της σχολικής κοινότητας, την αξιοποίηση και διάχυση των παραδοτέων.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα διοργανωθεί εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων της έρευνας στην κοινωνία του Ηρακλείου. Εκδήλωση στο χώρο του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου ή σε δημόσιο χώρο του Δήμου Ηρακλείου, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών και εργασιών των ομάδων και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Οι εργασίες και όλα τα παραδοτέα θα αναρτηθούν σε ηλεκτρονική μορφή στους ιστότοπους των σχολείων και των συνεργαζόμενων φορέων.

Συνεργάζονται οι ομάδες των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου
  • Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού
  • 6ου ΓΕΛ Ηρακλείου
  • ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού
  • 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου
  • 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου
Επίσης η συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων/Κηδεμόνων είναι δεδομένη και απαραίτητη μιας και από τις οικογενειακές ιστορίες θα προκύψουν πληροφορίες που θα συνδέονται με τις τοπικές κοινωνίες.
 
Στη συνέχεια αναζητείται συνεργασία με επιστήμονες και καλλιτέχνες που κατάγονται από την περιοχή μας, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους φορείς των περιοχών ανατολικά του Ηρακλείου:
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσαμπά “Γιώργος Σεφέρης”
  • Πολιτιστικός Σύλλογος “Αγία Αικατερίνη”
  • Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού "Η Αρτεμισία"
  • Αθλητική Εξόρμηση Κατσαμπά 
  • Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Αλικαρνασσού “Ηρόδοτος”
  • Φιλαθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλείου
και άλλοι σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελούν μέρος της ιστορίας της.

Comments