Τα εγκαίνια του νηπιαγωγείου του συνοικισμού της Αγίας Αικατερίνης



Την Δευτέρα 10/10/2022 και ώρα 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου βιοκλιματικού κτιρίου που θα στεγάζει από σήμερα 75 παιδάκια της Συνοικίας Αικατερίνης. Παρόντες οι ιερείς της Ενορίας μας π. Εμμανουήλ και Κων/νος, ο Δήμαρχός μας κος Βασίλειος Λαμπρινός, οι Αντιδήμαρχοι κα Στ. Αρχοντάκη, κος Αντ. Περσινάκης, κος Γ. Σισαμάκης, ο δημ. Σύμβουλος των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ κος Σπ. Δοκιανάκης, εκπρόσωποι σχολείων, της Δ/νσης Αθμιας Εκπ/σης, του συλλόγου δασκάλων, το εκπ/κό προσωπικό, τα παιδιά, οι γονείς και κάτοικοι της περιοχής.
Μετά τον Αγιασμό, τον λόγο έλαβε ο π. Εμμανουήλ ο οποίος ευχήθηκε να είναι το κτίριο καλορίζικο.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης κος Μηνάς Μαυροειδής έλαβε τον λόγο, και πολύ συγκινημένος, είπε.

«Αιδεσιμότατοι.
Κε Βασίλη Λαμπρινέ, Δήμαρχε Ηρακλείου. Κυρίες και κύριοι αντιδήμαρχοι, κυρία και κύριοι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι της εκπ/σης, Αγαπητοί Γονείς, αγαπητά μας παιδιά, Γειτόνισσες και γείτονες, Φίλες και φίλοι.
Καλώς ήλθατε.
Με τις ευχές του Θεού και της Προστάτιδάς μας Αγίας Αικατερίνης, εγκαινιάζουμε σήμερα το νέο βιοκλιματικό κτίριο του 65ου νηπιαγωγείου και σας ευχαριστούμε θερμότατα που παρευρίσκεσθε και συμμετέχετε στην μεγάλη αυτή χαρά μας.
Μεγάλο γεγονός το σημερινό, και ιστορικό θα έλεγα για τη Συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τον πόλη μας γενικότερα.
Από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 1985 μέχρι και σήμερα, πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει, η εξοικείωση των κατοίκων σε θέματα μόρφωσης επιμορφωσης, παιδείας και πολιτισμού.
Ο μακαρίτης, Κωστής Φραγκούλης έγραψε. «Μια πόλις για να προβληθεί, δείχνει τα πνευματικά της ιδρύματα. Τα Μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις εκκλησιές της, τα θέατρά της, τα εκπαιδευτήριά της, τον πολιτισμό της. Δεν δείχνει τα Εμπορεία της. Όχι ότι δεν χρειάζονται κι αυτά. Έρχονται όμως δεύτερα στην προβολή».
Αυτό ακολουθούμε κι εμείς 37 χρόνια.
Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο που το περιμέναμε χρόνια. Ένα έργο που πέρασε από κακοτράχαλους δρόμους, με πάρα πολλά εμπόδια και
προβλήματα, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, συνεχείς και
επαναλαμβανόμενες αναβολές, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.
Όμως με υπομονή, επιμονή, με πείσμα, με συνεχή πίεση, με σταθερή πορεία προς τον στόχο μας, έστω κιαν μας κτυπούσαν ισχυροί πλάγιοι άνεμοι, και με πίστη στο Θεό και στην Αγία Αικατερίνη ότι στο τέλος θα τα καταφέρναμε, θαυμάζουμε σήμερα παιδιά, γονείς, κάτοικοι και εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτό το στολίδι της συνοικίας μας.
Η ίδρυση ενός νηπιαγωγείου, ενός χώρου αγωγής και διαμονής για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αποτελεί σημαντική κοινωνική παροχή για τα νέα ζευγάρια που θα μπορούν να αφήσουν σε ασφαλές μέρος τα παιδιά τους και να εργαστούν, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της οικογένειας.
Αποτελεί σημαντικό στήριγμα για τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και προθάλαμο κοινωνικοποίησης των παιδιών και της εισαγωγής τους στη μάθηση και τη γνώση, γιατί απεδώ μπαίνουν οι βάσεις, εδώ είναι που μπαίνουν τα θεμέλια, γιαυτό αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην προσχολική εκπαίδευση από 4 ετών, βέβαια μέσα σε ένα υγιές και σύγχρονο περιβάλλον κι όχι σε ενοικιαζόμενες ακατάλληλες αίθουσες.
Το νέο κτίριο του 65ου Νηπιαγωγείο της Αγίας Αικατερίνης, είναι πράγματι ένας σύγχρονος χώρος αγωγής και διαμονής παιδιών προσχολικής ηλικίας. Είναι ένα κτίριο βιοκλιματικό, πράσινο κτίριο όπως λέγεται, και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 75 παιδιά.
Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε δημοτικό οικόπεδο 988,66 m2, θα έχει επιφάνεια 589,84 m2 , με περιβάλλοντα χώρο περίπου 400m2. Το κτιριολογικό του προβλέπει 3 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ανάπαυσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία για τους εκπαιδευτικούς, κουζίνα – τραπεζαρία, χώρους υγιεινής για νήπια, ενήλικες καθώς και αποθηκευτικούς χώρους.
Το κτήριο που σήμερα εγκαινιάζουμε εντάσσεται και αυτό στη γενικότερη υποδομή εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί και διαθέτει η περιοχή μας, από το 1985 που ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας μέχρι και σήμερα, αφού
πριν ην ίδρυση και λειτουργία του ΠΣΑΑ το 1985, δεν υπήρχε τίποτε σε ότι αφορά τις υποδομές εκπαίδευσης.
Με αυτό το έργο που σήμερα καμαρώνουμε, ολοκληρώνεται ένας μεγάλος στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης, δηλαδή να δημιουργηθούν όλες οι σχολικές δομές Α΄βάθμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης σύγχρονες και με προδιαγραφές.
Δόξα τον Θεό σήμερα η περιοχή μας διαθέτει τον νέο βιοκλιματικό
Βρεφονηπιακό σταθμό μας, το νέο βιοκλιματικό 65ο νηπιαγωγείο μας.
Το 23ο και το 48ο Δ.Σ., το 12ο Γυμνάσιο, το 6ο Λύκειο, και το 2ο ΣΕΚ
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης, διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο που στεγάζει το πλήρως εξοπλισμένο Συνεδριακό Κέντρο με δυναμικότητα 120 συνεδριακών καθισμάτων, και το επίσης ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου, που στεγάζει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης με 10 αίθουσες διδασκαλίας πλήρως εξοπλισμένες, με αίθουσα αναψυχής-αναμονής, ανελκυστήρα, ράμπες για ΑΜΕΑ αποθηκευτικούς χώρους, τηλεφωνικό κέντρο/Internet/WiFI, θέρμανση/ψύξη, συστήματα ασφαλείας, κ.λ.π.!!)
Πρέπει να αναφέρω και το πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Ενορία μας, η λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, και η Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημίας Κρήτης που είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ολα μαζί είναι σε θέση να εκπληρώσουν ακόμα καλύτερα και αποτελεσματικότερα την αποστολή τους, απευθυνόμενα στα παιδιά της περιοχής μας κι όχι μόνο, για τα επόμενα χρόνια.
Αιδεσιμότατοι, κε περιφερειάρχη, κε δήμαρχε, κες και κοι
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας που το αποτελούν η Αντιπρόεδρος κα Δέσπ. Βελόγλου, η Γραμματέας κα Ειρήνη Μουντράκη,
η Ταμίας κα Ελσα Τσαγκουρνή και οι έφοροι κος Θεολόγος Μαστροκούκος, και οι κυρίες Ειρήνη Ματθαιάκη, Ρένα Ζερβού, Κούλα Ντελή και Τώνια Τσιράογλου και ο ομιλών, εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του για την ολοκλήρωση του κτιρίου του νηπιαγωγείου της Αγίας Αικατερίνης, και επιθυμεί να ευχαριστήσει:
*Τους ιερείς της Ενορίας μας πατέρες Εμμαν. και Κων/νο, που ευλόγησαν τον βρεφονηπιακό σταθμό μας, στον αγιασμό θεμελίωσή του αλλά και σήμερα στα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του.
*Τον Περιφερειάρχη μας κον Σταύρο Αρναουτάκη, για την στήριξη, θέληση και προώθηση του έργου αυτού με την πολύτιμη και καταλυτική βοήθειά του στην ένταξη στο ΕΣΠΑ, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν. Ευχόμαστε σύντομα να κάνουμε και τα εγκαίνια του κέντρου κοινωνικών δομών που μας έχει υποσχεθεί.
*Τον Δήμαρχό μας κον Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος από την αρχή της ανάληψης των δημαρχιακών καθηκόντων του, μας αγκάλιασε αμέσως και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του την ολοκλήρωση του νηπιαγωγείου μας, από τα θεμέλιά του μέχρι και σήμερα.
*Τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κον Γρηγ. Πασπάτη και τις δημοτικές παρατάξεις, που ομόφωνα στήριξαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την αρχή μέχρι και σήμερα.
*Ιδιαίτερα, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου ευχαριστεί τον κον Γιάννη Αναστασάκη, αντιδήμαρχο Τ.Υ., ο οποίος σήκωσε ολόκληρο το βάρος της δύσκολης απεμπλοκής του οικοπέδου από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές, πολεοδομικές, ιδιοκτησιακές και νομικές διαδικασίες, και τα δύσκολα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία, τα οποία ήταν και η αιτία της πολύχρονης καθυστέρησης υλοποίησης του έργου, και έτσι κατάφερε να το φτάσει στο σημερινό επιθυμητό αποτέλεσμα.
*Ευχαριστούμε επίσης την αγαπητή Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Στέλλα Αρχοντάκη,
*Τέλος ευχαριστούμε το στελεχιακό δυναμικό της Τ.Υ. του δήμου μας,
τον δ/ντη κον Γ. Φουρναράκη, τον προϊστάμενο κον Μαν. Μανουσάκη
και όλων όσων συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του πανέμορφου αυτού
έργου.
*Ευχαριστούμε την φαρμακοποιό της Συνοικίας μας κα Ιωάννα Στολίδη-Λεοντάρι για την προσφορά ενός επιτοίχειου φαρμακείου στο νηπιαγωγείο μας, με πλήρη σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων ειδικά για τα παιδιά μας. Την εταιρία του γείτονά μας Δημ. Μαμαγκάκη που εδρεύει στην οδό 62 Μαρτύρων 27 και των κυριών του Δ.Σ για την προσφορά τους στα σνακς και λοιπά εδέσματα και ποτά που προσφέρονται σήμερα σε όλους εσάς, στη μεγάλη χαρά μας.
Φίλες και φίλοι, ευχαριστούμε και όλους εσάς που μοιρασθήκατε μαζί μας τις όμορφες αυτές στιγμές.
Ευχόμαστε η Προστάτιδα της περιοχής μας, η Αγία Αικατερίνη να προστατεύει και να καθοδηγεί τη ζωή όλων των παιδιών, τους γονείς, το εκπαιδευτικό προσωπικό του νηπιαγωγείου μας και όλων των σχολείων της περιοχής αλλά και την αγαπητή μας, Δ/ντρια κα Ταλμπακάκη Γωγώ,
που ομολογουμένως είμαστε πολύ τυχεροί που έχει εκείνη τις τύχες των παιδιών μας και να την διαβεβαιώσουμε, όπως είμαστε μια γροθιά από
το 1996 που ιδρύθηκε το νηπιαγωγείο μας μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να είμαστε κοντά για κάθε πρόβλημα.
Επιφυλασσόμαστε πρώτα ο Θεός, κε Δήμαρχε, να πραγματοποιήσουμε και τα εγκαίνια, του αθλητικού πολύκεντρου που σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα έργα. Επίσης να γιορτάσουμε και την ολοκλήρωση των μελετών και την δημοπράτηση του μεγάλου έργου των 10 κοινωνικών δομών, αλλά και άλλων έργων που έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Καλορίζικο το νέο κτίριο. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Στη συνέχει έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε.
«Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Αγίας Αικατερίνης ολοκληρώθηκε και πλέον τίθεται σε λειτουργία. Τα παιδιά θα κάνουν μάθημα σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον, πράγμα που αποτελούσε βασικό ζητούμενο για εμάς. Μάλιστα το κτίριο κατασκευάστηκε με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της εξοικονόμησης ενέργειας, πράγμα αναγκαίο στην εποχή μας. Εύχομαι τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στα παιδιά να ζήσουν μέσα σε αυτό το κτίριο πολλές ωραίες στιγμές.
Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες που συνέβαλαν στη μελέτη, την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, καθώς και τον δραστήριο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Αικατερίνης Μηνά Μαυροδειδή, ο οποίος δεν σταματά να ζητά το καλύτερο για την περιοχή του.
Εμείς συνεχίζουμε με μεθοδική δουλειά την προσπάθεια ώστε το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο να αμβλυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Comments